Articole Blog

Jucariile si rolul lor in dezvoltarea copilului ca individ

learningresourcesjocderolfermajumbo218530

Odata ce incepem sa constientizam mediul din jurul nostru si sa percepem ce se intampla in jur, incepe formare noastra ca indivizi. Varsta copilariei este cea care ne defineste intregul parcurs al vietii noastre ca adulti, iar mediul in care crestem, adultii care ne inconjoara si valorile pe care acestia ni le insufla sunt cele care ne vor servi ca reguli de ghidare mai tarziu in viata. De cele mai multe ori, tindem sa subestimam importanta jocului si spiritului ludic in viata noastra, insa trebuie sa evitam aceasta greseala.

Jocul este modul in care copiii invata diverse roluri pe care le vor avea mai tarziu in cadrul societatii, fie ca este vorba despre jocuri de societate, de jocuri de rol sau pur si simplu de jocuri amuzante, menite sa distraga atentia copilului sau sa il invete o anume deprindere.

Deoarece jocul si jucariile sunt elemente atat de importante in viata copiilor nostri, este cu atat mai important sa luam in serios alegerea jucariilor pentru copiii nostri. Dincolo de ambalajele colorate, de sunetele pe care le scoate o anumita jucarie sau de pretul atractiv, trebuie sa analizam cu atentie cateva aspecte ale jucariilor pe care vrem sa le daruim celor mici, precum :

– este jucaria respectiva folositoare celui mic ?

– este ea potrivita varstei copilului in cauza ?

– putem verifica daca este vorba despre o jucarie calitativa din punct de vedere al materialelor folosite ?

– este vorba despre o jucarie care il va invata pe cel mic o deprindere ?

Abia dupa aceste aspecte au fost cantarite cu atentie putem spune ca vom alege in mod responsabil o jucarie potrivita copilului nostru care sa il poata ajuta isi dezvolte imaginatia, sa se obisnuiasca cu un joc de rol sau sa invete ceva cu adevarat folositor. De aceea este foarte important sa luam in considerare toate variabilele si sa ne gandim cu atentie ce alegem sa cumparam.